JADŁOSPIS

Bułeczki jogurtowe

Jednym z moich wspomnień z dawnych typowych sklepików osiedlowych, których już niestety jest coraz mniej, były odrywane bułeczki z makiem w kształcie kwiatka. Delikatne w smaku, pulchne i miękkie, pachnące masłem, dobrze wypieczone i obsypane makiem, który lubi wchodzić między zęby 🙂

Z moją miłością do wypieków drożdżowych, nie byłabym sobą, gdybym ich nie odtworzyła po swojemu. Częstuj się przepisem i otul przy najbliższej okazji swój dom najpiękniejszym z domowych zapachów, czyli aromatem wypiekanego ciasta drożdżowego!

Potrzebujemy

  • 600 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 80 g rozpuszczonego masła,
  • 2/3 szklanki mleka (ok. 170 ml) / lub wody*,
  • 3 łyżki cukru,
  • płaska łyżeczka soli,

dodatkowo:

  • mak do posypania,
  • mąka do podsypywania ciasta,
  • jajko + kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta.

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn: podgrzane (ale nie gorące) mleko mieszamy dokładnie z dwoma łyżkami mąki, łyżką cukru i pokruszonymi drożdżami (żeby nie było grudek). Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, resztę cukru, jogurt, jajka i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto ok. 10-15 minut.
  3. Dodajemy płynne, przestudzone masło i wyrabiamy ponownie do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli jest zbyt lepkie, możesz dodać więcej mąki).
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz przez chwilkę, dzielimy na 12 części i formujemy zgrabne kulki.
  6. Bułeczki układamy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia (lub bezpośrednio na płaską blachę piekarnika wyłożoną papierem.
  7. Smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym z dodatkiem mleka (lub bez), posypujemy (hojnie!) makiem lub innymi ziarnami i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Pieczemy 30 minut w 180°C.

*Jeśli nie masz pod ręką lub ograniczasz mleko krowie, możesz przygotować rozczyn na bazie ciepłej wody. Sprawdzony sposób, uda się 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *