Ciasta i desery

Babeczki kawowe z orzechami i czekoladą

W poniedziałek upiekłam babeczki ze śliwką i wyszły tak fajne w smaku i swojej strukturze, że w środę nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam do nich drugie podejście. Baza była ta sama, ale chciałam poszaleć z wersjami smakowymi. Na pierwszy ogień padła kawa-orzech-czekolada. Czyż to nie brzmi pysznie? Lekki aromat kawy przeplatający się z nutą orzechów włoskich i głębią smaku kakao…

Potrzebujemy

na 10 babeczek:

  • szklanka płatków jaglanych,
  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy),
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie o smaku czekoladowym)
  • szczypta soli,

dodatkowo:

  • 10 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Przygotowanie

  1. Płatki blendujemy na mąkę, pod koniec dodajemy orzechy i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  2. Zblendowane płatki i orzechy łączymy z cukrem, kawą rozpuszczalną i proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnej misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i dodajemy do nich olej oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.
  4. Łączymy suche składniki z mokrymi, wszystko mieszamy i przekładamy ciasto równomiernie do formy/foremek.
  5. Dodajemy po kostce czekolady na wierzch każdej babeczki.
  6. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *