Ciasta i desery

Owsiano-jaglane babeczki ze śliwkami

Korzystając z jednej z ostatnich partii śliwek w tym sezonie zdecydowałam się na szybki eksperyment kulinarny – ekspresowe babeczki ze śliwkami, bez mąki i bez białego cukru. Ekspresowe, bo przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Bez mąki, bo zastąpiłam ją płatkami: owsianymi i jaglanymi. Bez białego cukru, bo posłodziłam je cukrem trzcinowym. Mogą być też bezglutenowe, jeśli użyjemy tylko płatków jaglanych. Może powinnam je nazwać bez-owymi babeczkami? 🙂

Potrzebujemy

Na 10 babeczek:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka płatków jaglanych,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy),
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,

dodatkowo:

  • min. 10 śliwek węgierek,
  • 2-3 łyżki kisielu wiśniowego w proszku.

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane i jaglane blendujemy na mąkę.
  2. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche: płatki, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli.
  3. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, jogurt i olej.
  4. Mieszamy suche składniki z mokrymi, wykładamy równomiernie masę do formy/foremek na muffinki (ja tutaj nie używałam papilotek, wykładałam ciasto łyżką bezpośrednio do metalowej formy)
  5. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, obtaczamy w kisielu (proszku) i układamy po jednej (lub więcej) na wierzch każdej babeczki.
  6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.

Te babeczki odbiegają smakiem od naszego standardowego wyobrażenia o muffinkach. Konsystencję mają zbitą, ale dość kruchą. Są ciężkie, ale miękkie, z chrupiącym brzegiem i rozpływającą się w ustach słodką śliwką. Pod zębem wyczuwalna jest wiórka kokosowa. Smakują jak najlepsze babcine ciasto ze śliwkami. A poza wyjątkowym smakiem, ich największymi zaletami jest krótki czas przygotowania i nienaganny skład 🙂

Najlepsze eksperymenty to UDANE eksperymenty 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *