Przetwory

Paprykowy ketchup a la Ajwar

Końcówka lata rządzi się swoimi prawami. Jedno z niepisanych praw głosi, że warto dla własnej przyjemności i komfortu życia zamknąć trochę lata w słoiku na zapas. Na ponure, krótkie i zimne jesienno-zimowe, gorsze dni 🙂 Jedną z moich propozycji jest domowy, lekko pikantny ketchup paprykowo-pomidorowy – coś, co na pewno zadowoli fanów bałkańskiego sosu Ajwar.

Potrzebujemy

  • 2 kg papryki czerwonej,
  • 1 papryczka chilli (lub dwie jeśli naprawdę lubimy czuć co jemy),
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • mała główka czosnku,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 1/5 szklanki octu,
  • garść świeżej bazylii,
  • przyprawy: 2-3 płaskie łyżki soli, 1 łyżka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli w proszku, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka majeranku.

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (kostka 2cm x 2cm będzie ok). Wrzucamy do większego garnka, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy łyżeczkę soli i podgrzewamy.
  2. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli (ja dodaję razem z nasionami) i posiekany czosnek. Dusimy całość ok. godzinę mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodajemy przecier i koncentrat. Blendujemy na gładki sos.
  4. Dodajemy posiekaną bazylię i resztę składników i przypraw. Gotujemy kolejną godzinę bez przykrycia na wolnym ogniu, nie zapominamy o mieszaniu (zwłaszcza przy dnie, żeby się nie przypalało).
  5. Słoiki wyparzamy, napełniamy gorącym sosem i dobrze zakręcamy. Stawiamy słoiki do góry dnem na rozłożonej ściereczce i zostawiamy je w tej pozycji na noc.

Tak przygotowany sos możemy spokojnie przechowywać całą zimę i używać jako zamiennika sklepowego ketchupu, dodatek do marynat lub sos do pizzy, zapiekanek i tostów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *