Ciasta i desery

Bułeczki ze śliwkami i czekoladą

Wrzesień to piękny czas w roku. Zwłaszcza, gdy pogoda dopisuje i możemy płynnie przejść z upalnego lata do pięknej złotej, polskiej jesieni. Dostępność owoców i warzyw sezonowych zachęca do eksperymentów kulinarnych i wykorzystywania w pełni bogactwa, jakie natura nam oferuje. Jedną z wczesnojesiennych przyjemności są śliwki węgierki, które słodko zamykają nam sezon letni. Sposobów na nie jest wiele: knedle ze śliwkami, przetwory, ciasta, tosty francuskie z karmelizowaną śliwką w cynamonie… albo na przykład bułeczki drożdżowe ze śliwkami w czekoladzie.

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 kg większych śliwek węgierek,
  • 100 g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • mleko do posmarowania.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i połowę podgrzanego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące), mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, 2 jajka, szczyptę soli i resztę cukru. Wyrabiamy.
  3. Dodajemy rozpuszczone, płynne masło. Wyrabiamy ciasto ręką lub robotem (powinno odchodzić od ręki, jeśli ciągle się klei, dodaj trochę mąki).
  4. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką od spodu i z góry, układamy w misce i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, dzielimy na połówki.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce ze śmietanką.
  7. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na blat o grubości 1 cm.
  8. Wycinamy szklanką lub foremką okręgi.
  9. Bierzemy jeden placek, rozwałkujemy jeszcze raz cieńszy (o grubości ok. 3 mm), bierzemy połówkę śliwki, maczamy w czekoladzie, układamy na placku i zlepiamy go dokładnie łącząc brzegi. Tak samo postępujemy w resztą ciasta 🙂
  10. Pozostające z wycinania ciasto możemy zagnieść jeszcze raz i wyciąć foremką listki, serduszka lub inne wzory i przyozdobić nimi wierzch każdej bułeczki.
  11. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy co najmniej 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  12. Bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *