Dania głowne

Naleśniki z zieloną soczewicą, cukinią i serem feta

Proszę Państwa, tutaj nie potrzeba nawet wprowadzenia, prawda? Nie trzeba nic więcej dodawać (no, może do naleśników troszkę parmezanu na wierzch, bo sera nigdy za wiele!), lepiej od razu przejdźmy do meritum. Poniżej podaję przepis na mięciuchne, puszyste i sprężyste naleśniki wg M. oraz na farsz, którym trzeba je nadziać, żeby doznać kulinarnej ekstazy. Tego samego farszu możecie użyć do pierogów albo nadziać nim makaronowe muszle i zapiec je pod dodatkową pierzynką sera…

Brzmi dobrze? Będzie pysznie, daję słowo! 🙂

Pierwszego dnia było penne z soczewicą i cukinią, a drugiego naleśniki.
Nie ma nudy i nic się nie marnuje!

Czego potrzebujemy?

Na naleśniki (10 sztuk):

  • szklanka* mąki tortowej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 1 duże jajko (albo 2 małe),
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • łyżka oleju.

Na farsz:

  • 1 mała cukinia,
  • szklanka suchej zielonej soczewicy,
  • 600 ml bulionu (rosół z niedzieli albo kostka),
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 50 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz**,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dodajemy posiekany / przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Do podsmażonej cukinii wrzucamy soczewicę i zalewamy całość bulionem (zostawiamy sobie 1/2 szklanki bulionu).
  5. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż soczewica zmięknie).
  6. Pozostający bulion podgrzewamy i na ciepło mieszamy z jogurtem greckim. Wlewamy do garnka.
  7. Gotujemy bez przykrycia aż woda się zredukuje (= odparuje, a całość się zagęści).
  8. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta.

Naleśniki smażę bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni i na bieżąco zawijam w nie wystudzony farsz. Gotowe naleśniki posypujemy parmezanem i jemy ze smakiem!

* szklanka o pojemności 250 ml.

* * jeśli używasz kostki rosołowej/warzywnej, pamiętaj że one same w sobie zawierają już dużo soli, dlatego nie dosalaj zbyt mocno cukinii – szczypta w zupełności wystarczy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *