Ciasta i desery

Najprostsze ciasto z gruszkami

Taka szalotka sypana, ale z gruszkami, co Ty na to? Najprostsze z ciast pieczonych, szybkie, łatwe i przyjemne, wprost: nie może się nie udać. Naturalnie słodkie, aromatyczne, z chrupiącą złotą skorupką na wierzchu. Najlepsze podane na ciepło z gałką lodów waniliowych… albo orzechowych! Pachnie jesienią…

Czego potrzebujemy?

Na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm

  • 2 szklanki mąki (pszennej tortowej lub, jak u mnie: tortowa + pełnoziarnista),
  • 2 szklanki kaszy manny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • masło do wysmarowania blachy.

dodatkowo:

  • 1,5 kg obranych i startych gruszek,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 100g zimnego masła,
  • cukier puder + cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawę i mieszamy.
  2. Mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
  3. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy (brzegi i spód) masłem.
  4. Wykładamy naprzemiennie: ciasto, gruszki, ciasto, gruszki, ciasto.
  5. Na wierzchu równomiernie układamy masło pokrojone w cienkie plasterki / starte na tarce.
  6. Pieczemy godzinę w temperaturze 180°C (aż się zarumieni).
Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i gotowe!

Czy może być prościej?

PS. Pamiętajcie o lodach! Lody robią robotę 🙂

komentarze 2

  • Jarek_JB

    Gosiu, masz niezwykły talent. Takie cuda wychodzą spod twoich dłoni, że aż żal nie spróbować. Zwykłej szarlotki z jabłkami nie zjadłbym, bo nie lubię, ale szarlotkę w twojej wersji to jak najbardziej.

    Pozdrawiam

    Jarek

    • M.

      Bardzo dziękuję za miłe słowa, Jarku! Me serce rośnie 🙂 W takim razie musisz koniecznie spróbować i dać mi znać, czy smakowało!

      Dobrego wieczoru! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *