JADŁOSPIS

Wegański pasztet z cukinii i ciecierzycy

Czym byłby cukiniowy sezon bez pasztetu z cukinii?

Było już leczo, placki serowo-cukiniowe, cukinie faszerowane, bigos, muffinki i mocno czekoladowe ciasto cukiniowe. W końcu nadszedł czas na pasztet!

Zdrowy, pyszny, łatwy w przygotowaniu, niskokaloryczny i niskobudżetowy dodatek na kanapkę. Skusisz się? 🙂

Czego potrzebujemy?

Na prostokątną blachę 25×35 cm

  • 1 kg startej cukinii,
  • 500g ugotowanej ciecierzycy*,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula + olej do posmażenia,
  • 1/2 szklanki wody (może być z gotowania ciecierzycy),
  • 1/2 szklanki oleju (ja używam zalewy z suszonych pomidorów),
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 1/2 szklanki wody**,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • przyprawy:
    – 2 łyżeczki soli,
    – pół łyżeczki pieprzu,
    – łyżeczka kurkumy,
    – łyżeczka majeranku,
    – 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    – 1/3 łyżeczki chilli (opcjonalnie, jeśli lubimy ostre smaki)

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (trzeba ją najpierw zostawić na noc namoczoną w wodzie, później gotować ok. godzinę)*.
  2. Cukinie myjemy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych (jeśli są młode nie trzeba ani obierać, ani pozbawiać pestkowego środka) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Startą cukinię solimy i odstawiamy na 15 minut.
  4. Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera / wysokiego naczynia, dodajemy wodę oraz olej i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  6. Do cieciorki dodajemy cebulę i czosnek. Miksujemy blenderem.
  7. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z masą z ciecierzycy.
  8. Siemię lniane zalewamy zimną wodą w osobnym naczyniu, mieszamy i dodajemy do masy.
  9. Dodajemy startą marchewkę, bułkę tartą, sos sojowy i przyprawy.
  10. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy godzinę w 180°C.

*Jeśli nie mamy czasu na gotowanie ciecierzycy albo jesteśmy leniwymi gospodyniami, można użyć ciecierzycy konserwowej ze słoika 🙂
** można zamiennie użyć dwóch jajek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *