Dania głowne

Młoda kapusta z cukinią w śmietanie

To jedno z moich wspomnień z dzieciństwa: kapusta duszona w śmietanie. I choć dla wielu osób połączenie słodkiej kapusty ze śmietanką brzmi dość egzotycznie, dla mnie jest to wyjątkowy przysmak, który dodatkowo niesie za sobą pyszne wspomnienia. Delikatna, słodko-pikantna, maślana… wprost rozpływa się w ustach. Lubisz kapustę zasmażaną? Ten bigos na pewno też Ci posmakuje!

Czego potrzebujemy?

  • mała główka młodej kapusty,
  • 2 średnie cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2-3 pomidory,
  • 100g masła,
  • 100ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, papryka ostra.

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewamy litr wody. Najpierw wrzucamy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.
  2. Kapustę drobno kroimy/ścieramy na tarce/szatkujemy i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości.
  3. Dodajemy startą na tarce cukinię (na grubych oczkach, obraną lub nie – młodej cukinii nigdy nie obieram).
  4. Pomidory pozbawiamy szypułek, nacinamy na krzyż na czubku i zanurzamy we wrzątku na kilkanaście sekund. Ściągamy skórkę, kroimy i dodajemy do gotujących się warzyw.
  5. Cebulę kroimy w półksiężyce/paski i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli.
  6. Gdy cebula się zezłoci podsypujemy mąką, mieszamy, smażymy jeszcze kilka minut i dodajemy do garnka.
  7. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą (jeśli lubimy) i gotujemy warzywa do miękkości (zwłaszcza kapusta, cukinia szybko mięknie).
  8. Na koniec dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 5 minut i voilà, gotowe!

    Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *