Przekąski na słono

Focaccia z pesto z suszonych pomidorów

Delikatne, lekko wilgotne, dobrze napowietrzone, mięciutkie ciasto i aromatyczne, nadające charakteru (ulubione) dodatki… Focaccia, czyli płaski drożdżowy chlebek przypominający spód do pizzy na grubym cieście, wywodzi się z Włoch. Gdybym miała ulokować ten włoski specjał w encyklopedii drożdżowych przekąsek, focaccia znalazłaby się właśnie między chlebem a pizzą.

Idealnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka, mała zakąska do aperitifów, czy też jako dodatek do innych potraw. Wybierasz się na grilla i nie wiesz co ze sobą zabrać? Focaccia może okazać się odpowiedzią-strzałem w dziesiątkę: zrobi furorę na każdym stole! 🙂

Czego potrzebujemy?

  • 650g mąki pszennej,
  • 7g suchych drożdży (instant),
  • 600ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • łyżka soli.

dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
  • 1/3 szklanki oleju z pomidorów,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 pokrojonej papryczki chilli (lub 1/3 łyżeczki suszonej),
  • 1/2 szklanki oliwek,
  • oliwa do posmarowania blachy.
Moja mała kulinarna podróż do Włoch, czyli focaccia po polsku 🙂

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy ciepłą wodę, drożdże i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i oregano. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  4. Prostokątną blachę (u mnie 25x35cm) smarujemy oliwą z oliwek.
  5. Ciasto przekładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Tak, masa jest gęsta, ciągnąca i lepka – taka ma być, bez nerwów 🙂 Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Słonecznik prażymy na patelni (do momentu aż się zarumieni i zacznie pachnieć).
  7. Uprażony słonecznik, suszone pomidory, czosnek, chilli, sól i olej miksujemy w malakserze.
  8. Gotowe pesto i pokrojone oliwki wykładamy na wyrośnięte ciasto.
  9. Pieczemy ok. 30 minut w 200°C (góra-dół).

Inspirację zawdzięczam Kasi z bloga kwelka-gotuje.pl, stamtąd pochodzi bazowy przepis na ciasto tego pysznego placka, który lekko podrasowałam wedle swojego „widzimisię” i zasobów w kuchni 🙂

Ile kucharzy, tyle pomysłów na dodatki do focacci, dlatego jestem pewna, że nawet jeśli nie przepadasz za suszonymi pomidorami, czy oliwkami, znajdziesz przepis, który wpasuje się w Twoje smakowe gusta.

Spróbuj, a nie pożałujesz!

Bisous,
M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *