Na słodko,  Śniadania

Placuszki twarogowe z jagodami

Zbieranie jagód to zdecydowanie rozrywka dla odważnych. Krwiożercze komary, mrówki giganty i sprytne pająki roztaczające swoje sieci zawsze na wysokości twarzy. Znasz to uczucie? Po kilkugodzinnej wyprawie w poszukiwaniu jagód takie placuszki smakują podwójnie, a swoim smakiem wynagradzają wszelkie trudy związane z leśną ekspedycją*.

*Ekspedycja do supermarketu albo na ryneczek, też się liczy! 🙂

Czego potrzebujemy na 1 porcję?

  • 100g twarogu,
  • 1 jajo,
  • 5 łyżek mąki,
  • 5 łyżek mleka,
  • 50g jagód,
  • łyżeczka miodu (lub więcej),
  • opcjonalnie: olej/masło do smażenia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię (z odrobiną tłuszczu lub bez, ja smażę na nieprzywierającej patelni (o grubym dnie) bez dodatku tłuszczu).

Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, z dwóch stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami: jogurt/śmietana, owoce, miód/syrop klonowy, czekolada, orzechy… co wybierasz?

Jagody ze śmietaną i cukrem to mój smak dzieciństwa. A, i koniecznie z makaronem! Dlatego nawet do placuszków musiałam dodać akcent tradycyjny: kleks jogurtu musi być! 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *