Ciasta i desery

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią i wiśniami

Czekolada i wiśnie to jedno z niezawodnych połączeń deserowych. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz czekolady, a dzięki cukinii ciasto nabiera delikatności i jest wilgotne. Kto nie lubi takich (słodkich!) sposobów na przemycenie warzyw do codziennej diety?

PS. Bez obaw, cukinia jest niewyczuwalna! Nie wierzysz? Zrób test na bliskich! 🙂

Czego potrzebujemy?

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki startej cukinii,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 jaja,
  • 50g posiekanej czekolady gorzkiej,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 1/2 szklanki wiśni,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

🙂 Składniki mieszamy łyżką. Nie potrzebujesz miksera.

🙂 Masę zawsze mieszamy w jednym kierunku.

🙂 Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na 15 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać szczyptę soli, olej, cukier i cukier z wanilią.
  4. Suche składniki wymieszać i połączyć z mokrymi*.
  5. Dodać cukinię i czekoladę.
  6. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wiśnie obtoczyć w mieszance mąki ziemniaczanej i cynamonu i wyłożyć na wierzch ciasta.
  8. Piec ok. godzinę w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka**.

* mieszamy dokładnie, ale nie za długo! Masa jest gęsta i ciężka, więc mieszamy ją tylko do połączenia się ze sobą składników. Zbyt długie mieszanie może skutkować zakalcem.

** przed wyjęciem ciasta z piekarnika koniecznie sprawdź długą wykałaczką/patyczkiem czy jest w środku dopieczone. Jeśli patyczek jest suchy i ciasto pięknie wyrosło – wyciągamy. Jeśli patyczek jest upaćkany czekoladową masą, dajemy mu jeszcze kwadrans w piekarniku.

Nic tak nie pasuje do ciasta czekoladowego jak… CZEKOLADA!
Krok 9. – polewa

  • 30g czekolady mlecznej,
  • 30g czekolady gorzkiej,
  • 60g śmietanki kremówki (lub masła).

Rozpuszczamy czekoladę z kremówką/masłem w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto, schładzamy i gotowe!

To jak, skusisz się?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *