Dania głowne,  JADŁOSPIS

Wegańskie leczo z cukinią

Tradycyjna receptura leczo zakłada ponoć cztery główne składniki: paprykę, pomidory, cebulę i mięso (boczek/kiełbasę). Do tego, oczywiście, sól, pieprz i, obowiązkowo, papryka w proszku. Tak jak „Polak, Węgier – dwa bratanki”, tak też moja polska, roślinna wersja leczo brata się z oryginałem, nie odbiegając daleko smakiem od węgierskiego Lecsó.

Czego potrzebujemy?

  • 3 cebule,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • 500ml przecieru pomidorowego,
  • kostka wędzonego tofu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia (ok. 6 łyżek, u mnie oliwa z oliwek),
  • 1/2 szklanki wody,
  • przyprawy: ok. łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka cukru, łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki harissy w proszku, 1/3 łyżeczki cynamonu, łyżeczka papryki wędzonej.

Przygotowanie

  1. Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, obsypujemy papryką wędzoną i smażymy na rozgrzanym oleju (4 łyżki) ok. 8-10 minut.
  2. Cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę i cukinię w kostkę.
  3. Podsmażone tofu przekładamy do innego naczynia, a na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim lekko posoloną cebulę.
  4. Do złocistej cebulki dorzucamy paprykę.
  5. Cebulę i paprykę przekładamy do większego garnka, dorzucamy cukinię, tofu, 1/2 szklanki wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość gotujemy ok. 20-25 minut (do miękkości cukinii), podlewając wodą w razie zagrożenia przypaleniem.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy, w którym warzywa będą się dusić jeszcze 5 minut.

Gotowe! Leczo podajemy z chlebem, kaszą lub ziemniakami.

W idealnym świecie, cukinia nie miałaby pestek.
Niestety, jako że przyszło nam żyć w tym nieidealnym,
duże cukinie zawsze przekrawam na pół i wydrążam łyżką środki.
Harissa to pikantna mieszanka przypraw, której bazę stanowi papryka, chilli, czosnek i kolendra.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *