Dania głowne

Spaghetti bolovegnese

Nie znam osoby, która nie lubi kuchni włoskiej. A jeśli taką poznam, to nie wiem czy będę w stanie kiedykolwiek jej zaufać. Ale do brzegu! Kultowe spaghetti bolognese odtworzyłam w wersji bezmięsnej, jak dotychczas najbardziej zbliżonej do oryginału. Dzięki roślinnemu mielonemu od Dobrej Kalorii udało się nawet zachować charakterystyczną, mięsną strukturę sosu i podkręcić jego smak. Gdyby nie moje uzależnienie od sera, ten makaron zyskałby miano dania wegańskiego… No, ale niestety, każdy ma jakieś słabości. Na szczęście ten element łatwo można pominąć (lub zastąpić, np. płatkami drożdżowymi) i będzie 100% roślinnie.
No to, andiamo! Lecimy z tym!

Czego potrzebujemy?

Na 4 porcje:

  • 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty),
  • duży słoik passaty pomidorowej z ziołami (700g),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 opakowania roślinnego mielonego (np. z Lidla – Mielone a’la wołowe, zdjęcie poniżej),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • parmezan lub grana padano do posypania,
  • garść świeżej bazylii,
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/3 pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki ziół prowansalskich.

Przygotowanie

  1. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, solimy i podsmażamy na złoty kolor.
  3. Wrzucamy roślinne mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wlewamy pomidory.
  5. Przepłukujemy słoik po pomidorach wodą i też wlewamy na patelnię, nic się nie marnuje! 🙂
  6. Bazylię siekamy nożem i dodajemy do sosu razem z wszystkimi przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut (podlewamy wodą, jeśli sos robi się za gęsty).
  7. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy serem i nonszalancko dekorujemy świeżą bazylią.

Buongiorno, witamy we Włoszech!

Flag: Italy on Facebook

Udanych podróży kulinarnych życzy

Wasza M.

💕

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *