Ciasta i desery

Kruche ciasteczka maślane

Mimo, że sklepowe półki uginają się od różnorakich ciast, ciastek i ciasteczek, nic nie zastąpi smaku tych domowych. Nie dość, że mamy skład pod kontrolą i możemy sami decydować o poziomie słodkości i dodatkach, to jeszcze przy okazji nieziemsko pachnie w całym domu. Co więcej, jest to też świetny sposób na zaangażowanie najmłodszych w rodzinie i wspólne spędzanie czasu. Bo kto powiedział, że tylko przy pierniczkach i pisankach możemy się w ten sposób bawić?! Przyjemne z pożytecznym 🙂

Czego potrzebujemy?

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 120g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu/śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 50g czekolady mlecznej,
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i drobno pokrojone zimne masło.
  3. Zagniatamy ciasto ręką lub siekamy nożem na stolnicy do momentu aż składniki się ze sobą połączą i pozbędziemy się dużych grudek masła (na tym etapie ciasto jest sypkie).
  4. Dodajemy jogurt i jaja (prosto z lodówki).
  5. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę.
  6. Chłodzimy w lodówce 1h.
  7. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki blat (3-4mm), podsypując mąką żeby się nie kleiło.
  8. Wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie.
  9. Pieczemy partiami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C ok. 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek i wyczucia waszego piekarnika, zalecam czujność).
  10. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z mlekiem rozpuszczamy w małym garnuszku na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dekorujemy ciastka i chłodzimy w lodówce!

Et voilà, gotowe!
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *