Dania głowne

Curry z żółtej soczewicy z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Czyli kolejny obiad z serii dań jednogarnkowych, którym zabieram was w spolszczoną, kulinarną podróż do Indii. Pachnie i smakuje wybornie, najlepiej z (właściwie) ugotowanym białym ryżem. Pikantny i aromatyczny, sycący i rozgrzewający… I, jak to z tymi gulaszowymi daniami bywa – drugiego dnia jest jeszcze lepszy niż od razu po ugotowaniu. Może i nie wygląda, ale za to jak smakuje… To co, lecimy?

Czego potrzebujemy?

  • 500g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów,
  • olej do smażenia (ja używam tego z pomidorów),
  • szklanka surowej żółtej soczewicy,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego (lub mleczka kokosowego w wersji wegańskiej) + 1/2 szklanki wrzątku,
  • łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka curry, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki przyprawy typu wegeta (u mnie „Bulion bez chemii” ze sklepu Przyprawy Marco Polo), łyżeczka płatków drożdżowych + łyżeczka czarnej soli (u mnie przyprawa „Jajeczko z cebulką” też od Marco Polo), 3 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy cienką warstwę oleju i wrzucamy pokrojoną w paski cebulkę i posiekany czosnek. Solimy delikatnie i smażymy ok. 1 minutę (uwaga na czosnek, bo ten to lubi się przypalić).
  2. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiarteczki (lub ścieramy na tarce, jeśli wolimy bardziej gładki sos).
  3. Dodajemy na patelnię pieczarki i pieprz czarny. Smażymy 5-7 minut.
  4. Kroimy suszone pomidory i dodajemy na patelnię.
  5. Wsypujemy suchą soczewicę i zalewamy całość 2 szklankami wody. Gotujemy ok. 10 minut.
  6. Teraz czas na resztę przypraw.
  7. Jogurt dokładnie rozprowadzamy we wrzątku i dodajemy na patelnię. Zagotowujemy.
  8. Mąkę łączymy z zimną wodą (tylko dokładnie! żeby nie było grudek). Wlewamy mączną miksturę na patelnię, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Jeśli sos wyszedł za gęsty – dolewamy wody, jeśli za rzadki – gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia.
  9. Próbujemy, czy nie trzeba doprawić 🙂
  10. Podajemy z ugotowanym ryżem.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *