Ciasta i desery

Muffinki czekoladowo-bananowe z aquafabą

Aquafaba, czyli woda z puszki/słoika po ciecierzycy jest naturalną alternatywą dla jaj, dlatego też cieszy się dużym zainteresowaniem w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Można ją też przygotować samodzielnie wykorzystując wodę z gotowania ciecierzycy (dobry przepis znajdziecie tutaj) Schłodzoną zalewę wystarczy schłodzić i ubić mikserem na sztywną pianę, jak białka jaj. Uprzedzając pytania – bez obaw, charakterystyczny zapach cieciorki znika podczas pieczenia 🙂

Czego potrzebujemy na 15 babeczek?

  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1/2 szklanki mleka/napoju roślinnego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • ok. 1/2 szklanki aquafaby (tyle, ile zostaje z jednego słoika ciecierzycy konserwowej o pojemności 540g)
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Banany rozgniatamy widelcem w większej misce.
  2. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem schłodzoną aquafabę (ok. 10 minut).
  3. Do bananów dodajemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, mleko/napój roślinny, olej i kakao. Mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy pianę z aquafaby i delikatnie łączymy z resztą składników.
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C (do suchego patyczka).


Babeczki wychodzą mocno kakaowe, nie za słodkie, wilgotne i lekko pachnące bananami. Jeśli chcemy je uczekoladoskonalić, możemy je jeszcze przed pieczeniem nonszalancko posypać pokruszoną czekoladą.
Czekolady nigdy dość 💕

AQUAFABA = łac. aqua, czyli woda oraz faba – fasola.

Smacznego!

Uściski, M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *