Ciasta i desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i cynamonowo-imbirową kruszonką

Puszyste, delikatne, maślane, lekkie jak piórko z przypieczoną na złoto skórką i chrupiącą, aromatyczną kruszonką… Dzisiaj podzielę się z wami moim sprawdzonym (po stokroć) przepisem na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i jest idealne w każdej odsłonie. Z ciasta z tego przepisu możemy robić strucle z powidłami, z serem czy z makiem; zawijańce z sezonowymi owocami, bułeczki nadziewane czym tylko dusza zapragnie albo na przykład odrywaną drożdżówkę z rabarbarem ze zdjęć poniżej.

I ten zapach… wisienka na drożdżowym torcie. Pierwiastek miłości rodzinnej unoszący się w powietrzu. Słodko-maślany zapach ciasta drożdżowego otulający każdy zakamarek domu. Tak… tak dla mnie powinien pachnieć prawdziwy dom.

Maj to dla mnie eksplozja najpiękniejszych zapachów w roku. Bez, konwalie, pierwsze truskawki i rabarbar… a z tego ostatniego, koniecznie, ciasto drożdżowe z pyszną maślaną kruszonką.

Czego potrzebujemy?

  • 500g mąki + do oprószenia blatu,
  • 50g drożdży,
  • 200ml mleka,
  • 100g masła,
  • 2 jaja + 1 żółtko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 8 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru wanilinowego do posypania,
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania ciasta,
  • na kruszonkę:
    50g masła,
    4 łyżki mąki,
    4 łyżki cukru pudru,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1/3 łyżeczki imbiru.

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
  2. Rozczyn: 1/2 mleka przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokuszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 20 min.)
  3. Roztapiamy masło i studzimy.
  4. W większej misce łączymy mąkę, cukier, sól, resztę letniego mleka, jaja, żółtko i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto ok. 10-15 minut (na tym etapie będzie lepkie).
  5. Dodajemy płynne wystudzone masło i wyrabiamy ciasto jeszcze 5 minut (aż składniki dobrze się ze sobą połączą, ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciągle klei się do ręki, podsypujemy mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów i harców dookoła ciasta 🙂 ja zawsze odstawiam miskę wysoko, np. na lodówkę)
  6. Rabarbar myjemy, usuwamy twarde końce i kroimy na małe kawałki (1-2cm) bez obierania. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
  7. * Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwa podłużne płaty o grubości ok. 1 cm.
  8. * Kroimy długie i cienkie paski (długość ok. 25 cm, szerokość 2 cm) i zwijamy w ślimaczki (jak na cinnamon rollsy).
  9. * Układamy ślimaczki ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 25cm, ale mogłaby być trochę większa, bo ciasto tak wyrosło, że aż chciało mi z niej uciekać 🙂
  10. * Smarujemy ciasto roztrzepanym jajem.
  11. * Wtykamy w ciasto kawałki rabarbaru.
  12. * Zagniatamy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto.
  13. * Pieczemy ok. 50 minut w 180°C (góra – dół, bez termoobiegu).
Urosło jak na drożdżach 🙂

*** Jeśli nie macie ochoty bawić się w zwijanie ciasta, zawsze możecie zrobić szybszą wersję, czyli:

  1. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na wysypanym mąką blacie, rozwałkowujemy na kształt blachy w której będziemy piec.
  2. Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Smarujemy ciasto jajkiem.
  4. Wykładamy pokrojony rabarbar.
  5. Zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią ciasto.
  6. Pieczemy tak samo, czyli ok. 50 minut w 180°C.

i gotowe!

Teraz tylko szklanka mleka do popicia i jesteśmy w niebie 💕

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *