Ciasta i desery

Fit desery na gorące dni

Halooo, jest coś słodkiego?

Ochota na coś słodkiego może nas zaskoczyć w każdej chwili. A co jeśli lodówka świeci pustkami? Jeśli masz twaróg lub jogurt, w zamrażalniku jakieś zachomikowane mrożone owoce, a w szafce zalegającą żelatynę lub galaretkę – nie zgniesz! Poniżej podrzucam kilka pomysłów na szybki deser (lub śniadanie na słodko) dla tych, co lubią się rozpieszczać, ale jednocześnie uważają na podaż kalorii w diecie 🙂

Składniki każdego deseru przewidują po dwie porcje ze zdjęcia.

Jogurtowy jabłecznik pod chałwowym crunchy

  • 300g serka waniliowego (np. Skyr),
  • 100ml mleka,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki pasty tahini,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 20g orzeszków,
  • 2 małe jabłka,
  • szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu/przyprawy do szarlotki, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  1. Serek mieszamy z mlekiem, ekstraktem waniliowym i nasionami chia. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
  2. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy jabłka 3/4 szklanki wody, posypujemy cynamonem i dusimy ok. 10 minut.
  3. Na suchej patelni prażymy płatki owsiane z orzechami. Dodajemy szczyptę soli i smażymy ok. 5 minut często mieszając.
  4. Gdy płatki się zezłocą, zdejmujemy je z ognia, dodajemy miód i pastę sezamową (pastę można pominać lub zastąpić np. masłem). Mieszamy dokładnie w gorącej jeszcze patelni.
  5. Deser układamy warstwowo: masa serowa z chia – duszone jabłka – masa serowa – granola z patelni.

Bajkowy bananowo-jagodowy

  • 150g jogurtu naturalnego + 1 dojrzały banan + 100g jagód
    (lub 300g jogurtu jagodowego, np. FruVita PURE z Biedry, polecam z czystym sumieniem, świetny skład),
  • 100g serka naturalnego (np. Skyr ze względu na wysoką zawartość białka),
  • 1/2 galaretki truskawkowej + 100 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki żelatyny + 50ml wrzątku,
  • 1 banan,
  • 100g borówek,
  • sok z połówki cytryny.
O tym jogurcie mowa, spójrzcie tylko na ten skład <3
  1. Banana, jagody i jogurt naturalny blendujemy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (w wersji uproszczonej łączymy gotowy jogurt z rozpuszczoną żelatyną).
  2. Galaretkę rozprowadzamy we wrzątku i mieszamy dokładnie z serkiem naturalnym.
  3. Banana kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy plasterki pionowo w szklankach.
  4. Na dno szklanki dodajemy kilka borówek i przykrywamy je masą jagodową (powoli, żeby bananów nie poprzewracać). Do środka też sypnijmy kilka borówek. Schładzamy ok. kwadrans w lodówce.
  5. Na warstwę fioletową wylewamy masę truskawkową. Chłodzimy by całość stężała.
  6. Dekorujemy owocami (u mnie borówki i grejpfrut).

Jagodowo – czekoladowy z mango

  • 300g twarogu chudego,
  • 100g mrożonych jagód,
  • 100g mrożonych truskawek,
  • 100g mrożonego mango,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego,
  • 5 łyżeczek miodu (lub słodzik w zastępstwie, 4 pastylki).
  1. Jagody blendujemy z twarogiem, 3 łyżeczkami miodu i 2 łyżeczkami kakao. Jeśli używamy słodzika, najpierw musimy go rozpuścić w odrobinie wrzątku.
  2. Polewa: pozostały miód (2 łyżeczki) łączymy z masłem orzechowym, 2 łyżeczkami kakao i kilkoma łyżkami wrzątku (tak by polewa była płynna, ale nie wodnista).
  3. Wykładamy deser do szklanek w kolejności: połowa masy twarogowej, truskawki i mango, druga warstwa masy, mrożone truskawki i mango, polewa.

Owoce najlepiej jest wyjąć z zamrażalnika kilka minut przed robieniem deseru, żeby nie były zmrożone na kość. Sam deser natomiast najlepiej jest zjeść od razu po przygotowaniu, tak żeby owoce były jeszcze chrupiąco zmarźnięte i przypominające lody, a nie rozmrożone i ciapciowate.

  • 250g twarogu,
  • 100g waniliowego jogurtu,
  • 2 kiwi,
  • 160g truskawek mrożonych,
  • 2 wafle ryżowe,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki miodu (lub 2 pastylki słodzika rozpuszczone w łyżce wrzątku),
  • 2 łyżeczki masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych.
  1. Twaróg blendujemy z serkiem waniliowym i truskawkami.
  2. Kakao, masło orzechowe, miód/słodzik i 4-5 łyżek wrzątku mieszamy dokładnie, by powstał z tego płynny, gładki sos.
  3. Wafle ryżowe kruszymy i zatapiamy w sosie czekoladowym.
  4. Na dnie naczynka układamy plasterki kiwi, wykładamy masę serową z truskawkami i przykrywamy całość naszym waflem w sosie. Na wierzchu wykładamy kilka plasterków kiwi i posypujemy wiórkami kokosowymi (albo np. orzechami).

Widzisz?
Można zrobić coś (pysznego!) z niczego 🙂

Który jest Twoim faworytem?

Uściski, M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *