Ciasta i desery

Sezamki cookies

Deserowe połączenie znanych i lubianych amerykańskich cookies ze słodyczą bałkańskiej chałwy. Gdybym miała je skomercjalizować, na opakowaniu pojawiłby się Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej. Ciasteczkowy + Sezamkowa, czujecie? Na pewno takie właśnie jadł! 🙂

Czego potrzebujemy?

  • 1½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ½ szklanki sezamu,
  • ½ szklanki pasty tahini,
  • ½ szklanki kefiru,
  • łyżka płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo na polewę: 50g czekolady mlecznej/gorzkiej + ½ szklanki mleka + sezam do posypania.

Przygotowanie

  1. Roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli.
  2. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy ciastka zwilżonymi dłońmi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175°C.
  5. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ok. 2 minuty na średniej mocy) dokładnie mieszając! Artystycznie dekorujemy nią nasze ciacha, po czym ekstrawagancko oprószamy je ziarnami sezamu.

Tadaaaam!

Wiem, że tak samo jak ja uwielbiacie takie nieskomplikowane przepisy… Nie ma za co! 😄 Ja też głęboko szanuję swój czas i jeśli mogę obrócić obiad i deser w pół godzinki, to mówię stanowcze: DLACZEGO NIE!
Z cyklu: kuchnia leniwej gospodyni miejskiej, polecam!

Smacznego!

Uściski, M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *