Dania głowne

Wegański bigos

Czy na diecie roślinnej musimy rezygnować z tradycyjnych potraw polskiej kuchni? Oczywiście, że nie! Wystarczy lekko podrasować pierwotny przepis i powstanie danie na pograniczu kuchni tradycyjnej i nowoczesnej. Wegetariański bigos jest zdecydowanie lżejszy, a dzięki wędzonemu tofu i papryce w proszku nie traci swojego dymnego posmaku (kiełbasianego, pomyślałby kto!). Gotowanie bigosu do szybkich zajęć nie należy. Dobry bigos musi się pogotować, najlepiej kilka godzin, żeby smaki dobrze się ze sobą przemieszały, kapusta zmiękła, a co za tym idzie, by całość nabrała charakteru. To czasochłonne zajęcie, ale warte zachodu! Ogromnym plusem jest to, że raz ugotowany gar kapusty spokojnie możemy zajadać kilka dni, gdzie z każdym kolejnym bigos staje się lepszy! Nadwyżki oczywiście możemy zamrozić i żyć ze spokojną o gotowanie głową ze świadomością, że w czeluściach zamrażarki obok pierogów od mamy kryje się jakaś kryzysowa porcja bigosiku do odgrzania.

Czego potrzebujemy?

  • 800g kapusty kiszonej,
  • 400g kapusty białej,
  • 2 kostki wędzonego tofu,
  • 200g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • garść suszonych grzybów,
  • garść suszonych śliwek,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 5 łyżek oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, kolendra, papryka wędzona, sos sojowy, dobra kostka warzywna (lub grzybowa).

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej chłodną wodą (lub chociaż kilka godzin przed gotowaniem bigosu) i odstawiamy, by sobie poleżakowały w wodzie (wody nie wylewaj, też ją wykorzystamy).
  2. W większym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Solimy (pół łyżeczki) i smażymy na złoty kolor.
  3. Dorzucamy odsączone i pokrojone w kosteczkę tofu. Smażymy 2-3 minuty.
  4. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy do garnka. Doprawiamy łyżeczką pieprzu ziołowego i pół łyżeczki pieprzu prawdziwego.
  5. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, odciskamy i kroimy (jeśli lubisz kwaśniejszy bigos, nie płucz kapusty, wystarczy ją odcisnąć). Dorzucamy kapustę do gara. Zalewamy litrem wody i dodajemy tak ze 3 listki laurowe, 6 kuleczek ziela angielskiego i dobrą kostkę warzywną (lub grzybową). Gotujemy ok. godzinę pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  6. W tym czasie szatkujemy kapustę białą, ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę, kroimy namoczone wcześniej grzyby i suszone śliwki. Dodajemy wszystko do gara (wodę z grzybów też!).
  7. Dolewamy jeszcze dwie szklanki wody, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i przyprawy: łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki papryki wędzonej. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinę, do miękkości warzyw. Nie zapominamy o mieszaniu, żeby na dnie nic się nie przypaliło. W razie potrzeby podlewamy wodą (tak by zawsze na dnie było trochę wody).
  8. Podajemy z dobrym chlebkiem lub ugotowanymi ziemniakami.

A Ty, wolisz z ziemniakami czy z pieczywem? 🙂


Smacznego!

Ściskam, M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *