Dania głowne

Pęczotto buraczane z serem feta i prażonym słonecznikiem

Kasze warto jeść. Nie ma co się na nie krzywić! Buraki też. A do buraka idealnie pasuje ser feta… związek prawie idealny. Do ideału brakuje mu tylko chrupiącego, uprażonego na złoty kolor słonecznika…


Czego potrzebujemy?

Na fest dwie porcje do syta:

  • 100g kaszy pęczak,
  • 2-3 buraki ugotowane lub upieczone (270g),
  • 100g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40g sera feta,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • przyprawy: łyżeczka „wegety”, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka majeranku, sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy i gotujemy luzem mieszając od czasu do czasu, w połowie gotowania dodajemy łyżeczkę wegety i dokładnie mieszamy (lub coś podobnego, np. pół dobrej kostki warzywnej).
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek. Solimy odrobinkę.
  3. Buraki ścieramy na dużych oczkach.
  4. Kaszę, ciecierzycę i buraki wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli.
  5. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Próbujemy. Dosalamy, jeśli trzeba. Dodajemy sok z cytryny i ok. pół szklanki wody. Mieszamy i dusimy razem kilka minut.
  6. Słonecznik prażymy na suchej patelni (ale tak czujnie, bo szybko się przypala!).
  7. Gotowe pęczotto posypujemy pokruszonym serem, jeszcze ciepłym słonecznikiem.
    Jeśli lubimy to dorzucamy świeżą pietruszkę 🙂

Info dla tych, co na diecie:

Porcja 1 z 2 = 491kcal,
B: 18,2g, T: 18,9g, W: 58,6g.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *