Ciasta i desery

Bakalanka, czyli kostka bananowo-kakaowa z mnóstwem dobroci w środku

Banany mają to do siebie, że czasami za szybko dojrzewają 🙂 Pewnie to znasz. W miarę systematycznie stajemy przed wracającym jak bumerang pytaniem: co zrobić z dogorywających bananów? Chlebek bananowy, ciasto, muffinki, lody, kopiec kreta albo… bananowo-kakaową kostkę bakaliową!

Czego potrzebujemy?

  • 3 dojrzałe banany,
  • 100g płatków owsianych,
  • 50g suszonych owoców (figi, morele, żurawina)
  • 150g mieszanki orzechów i pestek (ziemne, migdały, laskowe, pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam)
  • 4 łyżki kakao,
  • 3-4 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego,
  • 1/3 szklanki napoju roślinnego (lub mleka),
  • większa szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ewentualnie: cukier/miód/słodzik do dosłodzenia,
  • cukier puder do posypania lub tabliczka czekolady, którą rozpuścimy w kąpieli wodnej i polejemy nią nasze bakalanki 🙂

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni często mieszając.
  2. Banany rozgniatamy widelcem w większej misce.
  3. Płatki dorzucamy do bananów, a na tej samej patelni prażymy orzechy, pestki i ziarna.
  4. Suszone owoce drobno kroimy.
  5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dosłodzić.
  6. Prostokątną blaszkę (u mnie 25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na blaszkę i rozprowadzamy równomiernie.
  7. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
  8. Po wystygnięciu kroimy ciasto w kostkę i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy dodatkową porcją pokruszonych orzechów 🙂


To jak, masz jakieś banany do odratowania?

Częstuj się! 🙂

Ściskam, M. ♥

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *