Na słodko

Trzy pyszne sposoby na ryż na mleku

Dla jednych przedszkolna zmora, dla innych przysmak dzieciństwa. Ja lubię i często do niego wracam. A Ty?

Zebrałam trzy ciekawe sposoby na to słodkie danie:

1. z duszonymi jabłkami i cynamonem (klasyk!),
2. z domową frużeliną malinowo-truskawkową (mniam!),
3. w formie czekoladowego deseru z bananami (Belriso, mówię Ci!).

Spróbuj koniecznie, jeśli lubisz. A jeśli nie lubisz, też spróbuj! Coś mi mówi, że polubisz 🙂

Jak ugotować kremowy ryż na mleku?

Wszystko zależy od rodzaju ryżu. By wyszedł kleisty, wybierz klasyczny biały ryż długoziarnisty. Jeśli wolisz sypki, sięgnij np. po Basmati.

  • szklanka białego ryżu,
  • 3 szklanki mleka (lub napoju roślinnego),
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • łyżka masła (opcjonalnie).

Garnek przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy cienką jej warstwę na dnie. Stawiamy na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć wlewamy zimne mleko. Następnie wsypujemy ryż (można przepłukać go wodą, ja jednak nigdy tego nie robię, by był bardziej kleisty). Dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu aż ryż wciągnie mleko i będzie mięciuteńki.

Ryż z duszonymi jabłkami w cynamonie

Na jedną porcję:

  • 2 małe jabłka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • rodzynki (jeśli lubimy).
  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy wodę (tak by jabłka były w połowie zanurzone w wodzie) i cynamon (no i rodzynki, jeśli lubisz). Dusimy ok. 10-15 minut. Pamiętamy o mieszaniu, żeby się nie przypaliły.
  3. Podajemy jabłka z ugotowanym ryżem. Łasuchy polewają całość miodem lub syropem klonowym i/lub posypują orzechami 💕

Ryż z frużeliną malinowo-truskawkową

Na jedną porcję:

  • garść mrożonych malin,
  • garść mrożonych truskawek,
  • 1-2 łyżki cukru (lub miodu czy słodzika do smaku),
  • łyżka kisielu (np. truskawkowy, malinowy) lub mąki ziemniaczanej.
  1. Do garnuszka wrzucamy mrożone owoce i pół szklanki wody. Podgrzewamy do momentu aż owoce będą miękkie. Dolewamy trochę wody jeśli potrzeba.
  2. Kisiel/mąkę i cukier rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody (uwaga, żeby nie było grudek!). Wlewamy do garnka i podgrzewamy dokładnie mieszając.

Czekoladowy deser ryżowy z bananami

  1. Porcję ryżu na mleku mieszamy z łyżeczką kakao i łyżeczką masła orzechowego. Dosładzamy do smaku.
  2. Banana kroimy w plasterki.
  3. Układamy warstwami ryż i banany. Dekorujemy jak chcemy… masła orzechowego nigdy dość, no nie? 🙂

Który wybierasz?

Ściskam, M. 💕

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *