Ciasta i desery

Puszysty dwukolorowy sernik leniwej gospodyni miejskiej

Chodzi Ci po głowie sernik, ale nie masz czasu ani chęci na górnolotne kuchenne kombinacje? Mam dla Ciebie przepis na prosty, acz niebanalny sernik o puszystej, lekkiej konsystencji, który zadowoli każde sernikolubne podniebienie. Bez trzykrotnego mielenia twarogu, bez pieczenia spodu, bez mascarpone i innych ekstra dodatków. Wiadro sera, kostka masła, trochę cukru, kilka jaj, piekarnik i kawałek miksera. Wszystko jest? No to do dzieła!

PS. Nic się nie bój, wyjdzie na pewno! Zawsze wychodzi 🙂

Czego potrzebujemy?

  • 1,5 kg serka z wiaderka (u mnie President 4% tłuszczu, jeśli użyjecie pełnotłustego twarogu, śmiało można zmniejszyć ilość masła o połowę)***,
  • 200g miękkiego masła,
  • 250g cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 6 jaj,
  • 2 budynie waniliowe w proszku (80g, można zastąpić mąką ziemniaczaną),
  • 4 łyżki kakao,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Na spód:

  • 300g herbatników,
  • 100g masła.

Przygotowanie

*** Twaróg sernikowy najlepiej najpierw odsączyć z nadmiaru wody np. na gęstym sitku przez kilka godzin (zniecierpliwieni mogą ten krok pominąć, sernik się nie zawali).

Krok zerowy: upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową!

  1. Przygotuj sobie większą blaszkę (u mnie 25x35cm) wysmaruj ją delikatnie masłem. Boki też.
  2. Najpierw spód: herbatniki rozdrabniamy na tzw. mąkę i mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód blaszki i wyrównujemy.
  3. Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj żółtą warstwę skórki (nie „wcieraj” się za mocno, nie chcemy ścierać białej części – gorzka jest).
  4. Utrzyj miękkie masło na jasną, puszystą masę stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy.
  5. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy.
  6. Dodawaj stopniowo twaróg po 2-3 łyżki ciągle miksując.
  7. Dodaj proszek budyniowy, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny.
  8. W osobnej misce ubij białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę.
  9. Delikatnie wymieszaj masę serową z pianą z białek przy pomocy drewnianej łyżki/łopatki.
  10. Przelej ok. 1/3 masy serowej do miski, w której ubijałaś białka, dodaj tam jeszcze kakao i dokładnie wymieszaj.
  11. Jasną masę wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj. Na wierzchu rozprowadź równomiernie kakaową masę (możesz też przemieszać warstwy widelcem, jeśli chcesz uzyskać efekt zebry)
  12. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1h15 min. w temp. 170°C. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Po ok. godzinie można uchylić drzwiczki i dalej studzić. Pamiętajcie, że nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i nie wyciągamy ciasta od razu po upieczeniu. Sernik najlepiej schłodzić przed pokrojeniem.
  13. Możemy przygotować polewę czekoladową lub posypać sernik cukrem pudrem. Mnie jednak tak zachwycił sam w sobie, że uznałam polewę za zbędną. Po co zaburzać harmonię ideału 🙂
Widzicie tę gładką, lśniącą, spieczoną, kakaową górę?
Polewa wydała mi się zbędna.
No, to komu serniczka?

Smacznych Świąt!

Ściskam, M. 🖤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *