Ciasta i desery,  JADŁOSPIS

Owsiane pieguski

Chocolate chip cookie w wersji (całkiem) fit? Da się zrobić! Delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz, wodzą za nos hipnotyzującym aromatem swoich czekoladowych piegów i wanilii. To właśnie one – ekspresowe, arcyproste i znikające w niebezpiecznie szybkim tempie ciasteczka owsiane z czekoladą i bakaliami.

Czego potrzebujemy?
(na 15 sztuk)

  • 300g płatków owsianych błyskawicznych (lub mieszanki owsiane/orkiszowe/jaglane/otręby/co pod ręką byleby w miarę drobne) = ok. 2,5 szklanki,
  • 3 jaja,
  • 3 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki mleka/napoju roślinnego,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • *garść rozdrobnionych orzechów (u mnie piniowe, więc same w sobie drobne)
  • *garść suszonych owoców (ja pomieszałam rodzynki, morele, kandyzowanego ananasa i chipsy bananowe)
  • *garść czekoladowych chipsów deserowych (albo po prostu drobno pokrojonej czekolady mlecznej lub gorzkiej)

    *Garść, czyli na moje oko ok. 3-4 łyżki 🙂

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce.
  2. Pozostałe składniki dokładnie łączymy ze sobą, zostawiając czekoladę na koniec.
  3. Dodajemy płynne masło.
  4. Dorzucamy czekoladę i dokładnie mieszamy.

Masa wychodzi gęsta, w miarę zwarta i lepka. Ważne jest, by owoce i orzechy były dość drobne, żeby trzymały się kupy 🙂 Najłatwiej jest nabierać ciasto łyżką, pomagać sobie zwilżoną dłonią i wykładać kulki na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, na koniec spłaszczyć lekko dłonią. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *