Ciasta i desery,  JADŁOSPIS

Muffinki: biała czekolada z wiśnią

Szukasz pomysłu na szybki i efektowny deser? Muffinki sprawdzą się tutaj idealnie. Wystarczy kilka prostych składników i raptem pół godziny roboty, by uzyskać zamierzony efekt wow. Bez godzin spędzonych w kuchni, bez zamartwiania się o zakalca czy o zwarzony krem… Szczególnie uwielbiane przez najmłodszych, przy odrobinie wysiłku zachwycą też dojrzalsze grono smakoszy. To co…Papilotki w dłoń i do dzieła?!

Czego potrzebujemy?

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 100g białej czekolady,
  • 120g masła,
  • słoiczek konfitury wiśniowej,
  • szczypta soli,
  • kilka dodatkowych, drobno pokrojonych kostek białej czekolady i płatki migdałów do posypania (opcjonalnie).

    Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a dodatek soli nie jest konieczny, ale dobrze wydobywa smak naszych wypieków.

Przygotowanie

  1. Czekoladę (100g) i masło roztapiamy w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Odstawiamy by wystygła.
  2. W misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i mieszamy z mlekiem.
  4. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i dokładnie miksujemy.
  5. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy.
  6. Dosypujemy ekstra kosteczki białej czekolady do ciasta i mieszamy.
  7. W blaszce do pieczenia muffinek układamy papilotki. Spód każdej z nich wykładamy łyżką ciasta, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy dżemik kolejną warstwą ciasta.
  8. Posypujemy płatkami migdałów (opcjonalnie).

    Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C.

    Teraz tylko chmurka cukru pudru iiii voilà, gotowe! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *