JADŁOSPIS,  Na słono,  Śniadania

Pełnoziarnisty omlet z pieczarkami i serem

Czy wspominałam już kiedyś jak bardzo kocham śniadania? Omlet to jedna z tych opcji śniadaniowych, która otwiera drzwi do kuchennej kreatywności – można go zrobić na milion sposobów, nie wspominając nawet o możliwościach szaleństwa w doborze dodatków. Klasyczny, owsiany, kakaowy, bananowy, na słodko i na słono, potrafi sprawić, że zwykłe śniadanie zmienia się w niecodzienną ucztę.

Do przygotowania takiego złocistego omleta potrzebujemy:

– 2 jaja,
– łyżkę mąki (u mnie pełnoziarnista),
– 2 łyżki mleka,
– średnią pieczarkę,
– pół małej cebulki,
– łyżkę oleju,
– sól i pieprz,
+ ewentualnie dwa plastry sera żółtego.

Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki pieczarkę. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Mieszamy, uważajcie, żeby się nie przypaliło. Jajka roztrzepujemy, łączymy dokładnie z mąką (żeby nie było grudek) i mlekiem. Gdy pieczarki się zezłocą wylewamy na patelnię masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, z dwóch stron. Jeśli boisz się, że przy przekładniu omlet się rozpadnie, zsuń go z patalni na talerz i z talerza z powrotem na patelnię. Kilka minut i gotowe! 🙂

Teraz możecie dowolnie wybierać dodatki. Znakomicie smakuje z serem… Wystarczy pod koniec smażenia wyłożyć na wierzch dwa plastry sera, posypać ziołami prowansalskimi, przykryć i poczekać aż się rozpuści… Istna śniadaniowa rozpusta.

A Ty, z czym go zjesz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *