JADŁOSPIS,  Na słodko,  Śniadania

Placuszki owsiane z jabłkiem skąpane w chałwowym sosie

Z kombinowaniem w kuchni jest jak z jazdą na rowerze – tego się nie zapomina. Pomysłów na śniadaniowe placuszki jest tyle, ile gwiazd na bieszczadzkim niebie*: owsiane, twarogowe, dyniowe czy bananowe… Dla każdego coś dobrego. Wystarczy wypróbować kilka podstawowych przepisów, by zacząć w kuchni tworzyć samodzielnie z tego, co akurat mamy pod ręką i zgodnie z tym, co danego ranka nam w kubkach smakowych gra 🙂

Na 8 placuszków:
– 2 jajka,
– 1 starte jabłko,
– 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
– pół łyżeczki kakao,
– pół łyżeczki przyprawy korzennej/cynamonu (jeśli lubimy),
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– ewentualnie jakieś słodzidło (miód, cukier, syrop, słodzik)

Na sos chałwowy:
– łyżka pasty tahini,
– łyżeczka miodu (+ ewentulnie trochę wody).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, odstawiamy na kilka minut, żeby masa lekko zgęstniała. Smażymy na suchej nieprzywierającej patelni lub z dodatkiem oleju, pod przykryciem, na małym ogniu.

Takie placuszki zjadamy z czym lubimy: z sosem chałwowym, masłem orzechowym, serkiem, jogurtem, owocami czy konfiturą. Z takim wachlarzem możliwości nie ma mowy o nudnych śniadaniach 🙂


Smacznego!


***Dla niewtajemniczonych: w Bieszczadach niebo mieni się tysiącami gwiazd, kilka lat temu utworzono tam nawet Park Gwiezdnego Nieba, ale o Bieszczadach innym razem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *