JADŁOSPIS

WEGAŃSKI ZIELONY TWAROŻEK

W kuchni jak w życiu: najlepsze przychodzi niespodziewanie. Dania, powstałe „z resztek” w 99% pozytywnie zaskakują mnie smakiem (1% to w moim przypadku nieudane omlety z kaszy gryczanej). W ten właśnie sposób, pewnego listopadowego ranka powstał ten pięknie zielony wegański twarożek kuszący swoim wędzonym aromatem i kremową konsystencją.

Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy:

– pół puszki białej fasoli,
– pół kostki wędzonego tofu,
– garść szpinaku,
– dwie łyżki oliwy (u mnie olej z suszonych pomidorów),
– ząbek czosnku,
– trochę soku z cytryny (1/8),
– sól, pieprz, chilli (szczypta).

A teraz ta skomplikowana część, czyli przygotowanie:

Szpinak myjemy, czosnek obieramy, tofu lekko rozdrabniamy, fasolkę przepłukujemy wodą. Wrzucamy wszystkie składniki do pojemnika i miksujemy na gładką masę. Voilà, gotowe!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *